AI in action: Hvordan teamet vårt brukte en dag på å teste AI-verktøy på kontoret
Hva vil skje hvis vi gir arbeidshverdagen vår et lite AI-boost? Det var vi nysgjerrige på å finne ut. Vi bestemte oss for å bruke en hel dag på å utforske AI-verktøy – og la oss bare si at det ble en av de mest interessante dagene på kontoret på lenge.
Bildegenerering med AI
Midjourney er et uavhengig forskningslaboratorium som utforsker nye måter å tenke på med AI. Tjenesten bruker kunstig intelligens til å lage unike bilder ut fra tekstlige beskrivelser. Du kan for eksempel skrive inn "en katt som spiller piano" og få et bilde av det. Midjourney fungerer på Discord-plattformen, så du trenger bare å bli med i en newbie-server og skrive inn kommandoen "/imagine" etterfulgt av din beskrivelse.
Bildene som Midjourney produserer er overraskende bra, mange av bildene vi genererte klarte vi ikke å se at var laget av AI. Det er også fint at dette skjer på en plattform (discord) som man kan se hva andre lager. Da får man et godt innblikk i hva man må spørre Midjourney om for å få det resultatet man ønsker. Jo bedre du formulerer bildeønsket ditt, jo mer relevant resultat vil du få.
Midjourney genererer fire bildealternativer du kan velge mellom. Du kan oppskalere alternativer ved å bruke kommandoen U[nummer], eller lage fire nye bilder basert på en av de med V[nummer].
Et svar fra Midjourney så slik ut:
Evaluering etter testing: Vi synes bildegenerering med Midjourney er en god løsning når man trenger bilder til for eksempel en artikkel og ikke ønsker å bruke de samme generiske stock-bildene som alle andre. Og om det skulle være noen tvil: Robot-bildene i denne artikkelen er laget i Midjourney.
AI-drevne Figma-plugins
AI og maskinlæring blir stadig mer integrert i designverktøy for å forbedre arbeidsprosesser og spare tid for designere. Vi testet 4 spennende AI-drevne Figma-plugins for å se om de kunne hjelpe oss med å generere innhold og optimalisere arbeidsflyt.
1. Figma Autoname
Figma Autoname er en plugin som hjelper deg med å automatisk navngi layers og groups.
Evaluering etter testing: Å navngi layers er tidkrevende men essensielt for å kunne ha kontroll og navigere godt i designfilene. Det hadde vært deilig om navngiving av layers bare gikk av seg selv, men Figma Autoname er dessverre ikke spesielt smart. For eksempel valgte den å navngi en hel seksjon med tittel, inputfelt og knapp for "Button".
De fleste gangene foreslår den et navn som ikke funker, og da er man egentlig like langt. Denne plugin’en kommer ikke til å bli implementert i fremtidig arbeidsflyt.
2: Stark
Stark er en plugin til Figma som sjekker WCAG kontrastforhold og gir fargeforslag for å sikre at designet ditt alltid overholder AA- eller AAA-kravene.
Evaluering etter testing: Oppleves velfungerende og enkel å bruke. For en som i mange år har likt å manuelt sjekke kontraster på denne gamle siden er det på høy tid å melde flytting til Stark.
Fint at man kan velge om den skal vise Simple Contrast (WCAG 2.1) eller Percelptual Contrast (APCA).
Oppgraderer du til Stark Pro får du også tilgang til flere funksjonaliteter, for eksempel avansert fargeblind-simulering.
3: Content Reel
Content Reel er en plugin til Figma som genererer tekstinnhold eller placeholderbilder i forskjellige formater og stiler.
Evaluering etter testing: Etter dårlig erfaring med en lorem-ipsum-plugin tidligere blir vi positivt overrasket over denne. Den er enkel å bruke og har godt basisinnhold (både i form av tekst og bilder) som man ofte kan trenge. Logger du inn får du også tilgang til å legge inn ditt eget skreddersydde innhold uten at det er betalt tjeneste.
4: Figma to Webflow
Figma to Webflow er en plugin som hjelper deg med å overføre Figma-designene dine til produksjonsklar Webflow HTML og CSS.
Evaluering etter testing: Forventningene til denne pluginen var ikke veldig høye siden den ble lansert for en måned siden. At den faktisk fungerer som forventet er jo nesten for godt til å være sant og vil spare oss for mange timer i fremtidige Webflow-prosjekter. Dette viser kraften i integreringen av AI og maskinlæring i designverktøy – nå har det virkelig kommet langt!
AI-basert utvikling
AI-basert utvikling har definitivt skutt fart og gir oss nå muligheter til å kode raskere og mer effektivt. Vi har tatt en titt på Copilot fra Github og CodeGPT for å se om verktøyene faktisk kunne bidra til våre arbeidsflyter.
Copilot (Github)
Copilot er et innovativt verktøy designet for å strømlinjeforme og forenkle hverdagen til utviklere ved å tilby intelligente kodeforslag. Ved å analysere og lære fra både offentlig tilgjengelig kode på GitHub og utviklerens egne private kodebaser, er Copilot i stand til å generere kontekstuelle forslag for å fullføre påbegynte kodeblokker (auto-complete).
Dette verktøyet er drevet av avanserte maskinlæringsalgoritmer, som gjør det i stand til å tilpasse seg individuelle utvikleres behov og preferanser. Under konfigurasjonen av Copilot, kan man velge å ekskludere kodeforslag hentet fra offentlige kodebaser, slik at forslagene generert er basert utelukkende på den enkelte utviklers private kode.
Evaluering etter testing: Når vi testet dette så valgte vi å ta med forslag fra offentlig kodebaser for å teste løsningens fulle potensiale. Dette er definitivt et verktøy som vil bli brukt videre. Vi testet ved å skrive diverse funksjoner i både Laravel og Vue.js / JavaScript og var virkelig imponert over hvor nøyaktige forslagene var. I de fleste tilfellene får man kode som er nærmere 80% fullført for enkle funksjoner noe som gjorde at vi kun trengte å gjøre små justeringer. Det eneste negative vi fant med dette er at den kunne være litt masete. Den ville fullføre koden så tidlig som mulig noe som ikke ga fulltreffer med forslagene med en gang.
CodeGPT
CodeGPT er en allsidig plugin som er kompatibel med flere integrerte utviklingsmiljøer (IDEer) og gir tilgang til ChatGPT, en AI-drevet hjelper med fokus på kode. Denne pluginen gjør det mulig for utviklere å få hjelp direkte i deres favoritt-editorer ved å utnytte kraften i ChatGPT-teknologien.
I tillegg til å tilby kodeskriveassistans, tilbyr CodeGPT også funksjoner som feilsøking og testkodegenerering. Dersom man ønsker det, kan CodeGPT analysere merket kode for å identifisere og rette opp feil, og dermed forbedre kodekvaliteten og redusere tiden som brukes på feilsøking. Videre kan pluginen automatisk generere testkode basert på den eksisterende koden, noe som gjør det enklere å sikre at programvaren fungerer som forventet og opprettholde et høyt kvalitetsnivå.
Evaluering etter testing: Under testing ble det brukt PHPStorm som IDE på et nytt Laravel-prosjekt. Vi startet med å spørre CodeGPT om å lage en Controller for oss med en index og en show-funksjon. Da skrev den skallet til controlleren vi ønsket med de to funksjonene vi spurte om (se screenshot nedenfor). Vi testet også funksjonen CodeGPT har for å skrive tester for oss. Så lenge vi spesifiserte hvilket rammeverk vi skrev koden i, genererte den ganske gode tester vi kunne utvide og bygge videre på. En av de største positivene å ta med seg var funksjonen som kunne forklare kode for deg. Hvis man har kode som er dårlig dokumentert eller forklart så kan man med CodeGPT markere koden man vil ha forklart og spørre CodeGPT om å forklare koden. Dette fungerte overraskende bra.
AI for administrative oppgaver
Kan AI hjelpe oss med å automatisere kjedelige gjøremål og gi oss mer tid til å fokusere på de mer spennende oppgavene våre?
ChatGPT Writer
ChatGPT Writer for Gmail er en Chrome-utvidelse som integrerer de imponerende og avanserte funksjonene til OpenAI's ChatGPT direkte inn i Gmail-kontoen din. Dette gjør det mulig å forbedre kvaliteten og hastigheten på e-postkommunikasjonen betydelig. Ved å tilby utvidelsen noen korte stikkord eller setninger, vil den umiddelbart generere godt strukturerte og fullverdige forslag til svar som du enkelt kan velge å sende til mottakeren.
Denne teknologien er spesielt nyttig for å spare tid og øke effektiviteten i arbeidsflyten din, ettersom den raskt og enkelt lar deg svare på e-poster uten å måtte bruke tid på å formulere lange og komplekse svar. I tillegg til å spare tid, gir ChatGPT Writer deg muligheten til å forbedre kvaliteten på e-postene dine, siden forslagene er basert på kunnskapen og evnene til OpenAI's avanserte GPT-4 arkitektur.
Testing og erfaring med utvidelsen viser at forslagene som genereres er av høy kvalitet og treffsikkerhet i de fleste tilfeller. Selv om det kan forekomme enkelte unøyaktigheter eller misforståelser, har overordnet sett ChatGPT Writer vist seg å være et pålitelig og tidsbesparende verktøy som bidrar til å forbedre e-postkommunikasjonen både i profesjonelle og personlige sammenhenger.
ChatGPT for Search Engines
ChatGPT for Search Engines er en heftig Chrome-utvidelse som integrerer den kraftige teknologien bak OpenAI's ChatGPT direkte inn i søkemotorens resultatsider (SERP), som for eksempel Google. Ved å vise ChatGPTs svar på søkefrasen din ved siden av de tradisjonelle søkeresultatene, får du umiddelbar tilgang til nyttig og relevant informasjon uten å måtte klikke deg gjennom enkeltstående forslag som Google genererer.
Verktøyet er designet for å effektivisere og forbedre brukeropplevelsen ved nettsøk ved å tilby raskere og mer presise svar på spørsmålene man stiller. Utvidelsen utnytter kunnskapen og forståelsen som finnes i GPT-4, noe som gir svar av høy kvalitet og nøyaktighet.
ChatGPT for Search Engines er spesielt nyttig når du leter etter informasjon og svar på komplekse eller spesifikke spørsmål, ettersom det gir deg utfyllende svar uten å måtte navigere gjennom flere nettsider.
ChatGPT og GPT-4
Vi har stor glede av ChatGPT og GPT-4 i hverdagen når det kommer til produksjon av tekster. Disse tekstgeneratorene har en unik evne til å forstå sammenhengen og nyansene i språket, noe som gjør at vi kan skape mer presise, engasjerende og informative tekster.
De kan fungere som kreative inspirasjonskilder ved å foreslå nye idéer og perspektiver, noe som øker tekstenes dybde og som gjør at vi klarer å produsere mer tekst, raskere.
Som tekstgenerator hjelper ChatGPT og GPT-4 med å skrive e-poster, presentasjoner, dokumentasjon og andre type dokumenter. Det hjelper oss med å generere tekster til poster i sosiale medier og innhold på våre nettsider. AI-verktøyene har blitt en naturlig del av vår hverdag.
JOJO for transkribering av møter
Alt for ofte kommer noen på, litt for sent, at vi burde tatt opptak av Google Meet-møtene våre. Vi har derfor brukt litt tid på å finne gode verktøy for å transkribere videomøter på norsk. Vi testet de mest kjente, som Otter.ai og Rev.com, men de kom til kort når det gjaldt støtte for norsk språk.
Så fikk vi høre om JOJO fra VG (Verdens Gang), som bruker OpenAI’s Whisper til å transkribere videoopptak. Resultatene er overraskende gode! JOJO var altså løsningen vi lette etter. Foreløpig fungerer JOJO kun på Mac, men VG har også satt opp et Open Source-prosjekt man kan jobbe mot.
AI for regneark
Vi hadde en ambisjon om å integrere kunstig intelligens (AI) i Google Sheets, i og med at vi bruker Google Workspace i organisasjonen vår. Flere av oss jobber mye i Sheets. Målet var å kunne formulere forespørsler i hverdagslige termer og motta informasjon uten å måtte bruke tid på å søke etter og skrive komplisert syntaks. Dette vil potensielt forenkle og forbedre brukeropplevelsen ved å gjøre det enklere å hente ønsket informasjon og data.
Her er våre funn:
- Sheet AI app så bra ut, men er ikke basert på GPT-4 og man får heller ikke teste den uten å legge inn kredittkort.
- Promtloop løste ikke jobben vi ønsket å gjøre. Tjenesten hadde helt grei brukeropplevelse, men svarene vi fikk var dårlige.
- GPT for Work var enkel å integrere og er knyttet direkte mot OpenAI. Svarene vi fikk var av høy kvalitet og syntaksen vi måtte skrive for å rense eller normalisere data, fylle ut manglende data eller skrive nye tekster var enkel og av høy kvalitet. Det vil påløpe kostnader siden GPT for Work er knyttet mot Open Al. Hvor mye er vi litt usikre på, men det er direkte knyttet mot volum.
Dette er et eksempel på kommando for å oversette tekst i en celle til tysk: (=GPT_TRANSLATE(A2;"german"). Når denne koden dras nedover i arket er jo syntax relativ til cellen man er i.
Når det kommer til regneark er GPT for Work utvidelsen vi ser mest nytte av i hverdagen. Her kan man spare seg for mye tid og knot. Integrasjon av GPT-teknologi i Google Sheets (og Excel) kan på en måte revolusjonere måten vi arbeider med regneark på. Ved å tilby brukervennlige og hverdagslige forespørsler i stedet for komplisert syntaks, vil man kunne redusere kompleksiteten i hverdagen betraktelig. Det kan også gjøre håndteringen av dataanalyse mer tilgjengelig for et bredere spekter av brukere uavhengig av deres tekniske ferdigheter.
Begynnelsen på fortsettelsen
Det er ingen tvil om at AI-verktøy har mye å tilby når det gjelder å optimalisere arbeidsflyt og å gi oss nye måter å løse ting på. Det er kult å se hva vi kan oppnå når vi samarbeider med teknologien. Men selv om AI kan hjelpe oss med å løse mange problemer, så er det fortsatt noen ting som AI ikke kan gjøre – som å lage kaffe, gi high fives eller danse macarena. Så vi kan trygt si at våre jobber er trygge for nå. Men hvem vet, kanskje AI vil lære seg å danse macarena en dag, og da vil vi alle være overflødige.